Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper

18
/
2
/
2021
Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper

Wat is het verschil tussen houtsnippers en boomschors?

In vele gevallen komt boomschors uit het buitenland. Ecologisch is dat niet, want vaak heeft de schors al honderden kilometers afgelegd vooraleer het in jouw tuin belandt. Boomschors wordt vaak gemixt, waardoor ook de afkomst en echtheid ervan moeilijk te herkennen is. Arbix houtsnippers zijn een 100% Belgisch product en dragen dus bij aan het systeem van de korte keten. Onze snippers zijn per soort te verkrijgen, waardoor je ook steeds de exacte afkomst ervan kunt achterhalen.

Los van het ecologische en authentieke aspect is er ook een kleurverschil. Boomschors is donkerder, snippers zijn lichter van kleur. Toch liever een donkere bedekking? Onze Arbix schorsmix is een stukje donkerder dan onze traditionele houtsnippers en komt op vlak van kleur aardig in de buurt van gewone boomschors.

Als laatste is er ook de dichtheid van de bedekking. Boomschors bestaat uit schubbige brokken, snippers zijn fijner en kleiner. Om een egale, dichte laag te creëren, zal je in vergelijking meer boomschors dan snippers nodig hebben.


Zijn houtsnippers goed voor de bodem?

Ons aanbod van houtsnippers is opgedeeld in verschillende categorieën, op basis van soort en toepassing. De verschillende soorten snippers hebben ook elk een eigen zuurtegraad, wat je bodem meer of minder zuur kan maken. De zuurtegraad van onze snippers schommelt tussen de 6 à 7 pH, ideaal om je groenzone te bedekken. Hoe zuur je bodem is, wordt uiteindelijk ook bepaald door het bodemleven. Verzuring zal vooral toeslaan wanneer er geen bodemleven is, bijvoorbeeld bij bodemverdichting of wateropstapeling.


Hoe lang gaan houtsnippers mee?

De levensduur van houtsnippers is sterk afhankelijk van een aantal kenmerken. Het kaliber, de houtsoort, de laagdiktevan de snippers en de toestand van de bodem doen de leeftijd van houtsnippers schommelen tussen de 2 en 5 jaar. Bij een iets drogere bodem gaan de snippers langer mee, in een drassig stuk zullen de snippers sneller verteren.


Moet er doek of plastic onder de snippers liggen?

Als je op zoek bent naar een bodembedekking die onkruid afremt, raden wij aan om geen kunstmatige onderlaag onder de snippers aan te brengen. Een doek of plastic zorgt ervoor dat er geen connectie is tussen het bodemleven en de snippers, waardoor deze hun effect missen. In andere toepassingen kan een doek wel helpen, bijvoorbeeld in een speelzone of op een wandelpad. Zo voorkom je dat kinderen te diep graven, en zorg je ervoor dat de druk op het pad evenredig verdeeld wordt.


Zijn er ook nadelen aan houtsnippers?

Omdat de grond onder de snippers altijd mooi vochtig blijft, is dit een ideaal klimaat voor het bodemleven. Onder andere wormen zorgen voor natuurlijke drainage en vertoeven het liefst tussen en onder de snippers. En waar wormen zijn, zijn vogels. Zij zijn verzot op die wormen en komen ze wel eens uit je snippers plukken. Af en toe gebeurt het dus dat enkele snippers op je gazon belanden. Of we hier echt van een nadeel kunnen spreken, laten we aan jou over.

Daarnaast vragen houtsnippers om stikstof in hun verteringsproces. Je kan dit proces een handje helpen door je snippers wat te bemesten. Ideaal hiervoor is een bemesting waar bij voorkeur nitraat of ammonium aan toegevoegd is. Daarom ontwikkelden we houtsnippers via een circulair systeem tot bodemverbeteraar.

Een laatste ‘nadeel’ aan houtsnippers is dat deze niet bepaald als fundering dienen. Verwacht dus geen volledig nieuw, stevig wandelpad wanneer je onze snippers op een modderige ondergrond verspreidt. De snippers kunnen een modderpad wel bewandelbaar maken, maar meestal is dit maar voor een korte periode. Als voorbeeld verwijzen we je graag door naar onze festivalsnipper.

Ontdek nu het volledige assortiment houtsnippers.

Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper
Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper
Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper
No items found.
Eerste hulp bij de keuze van jouw ideale houtsnipper

Andere interessant nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Bedankt en tot binnenkort!
Helaas, er ging iets mis bij het versturen van dit formulier.